چه کسانی نباید سرکه سیب بخورند؟ 11 گروه منع از مصرف سرکه سیب
حتماً درباره فواید بی شمار سرکه سیب شنیدهاید. سرکه سیب برای لاغری، تنظیم قند خون، تقویت سیستم ایمنی، هضم بهتر غذا و غیره مفید است. اما «آیا همه افراد میتوانند سرکه سیب مصرف کنند؟» در کنار این فواید زیاد، سرکه سیب عوارضی نیز دارد که همه افراد نمیتوانند آن را مصرف نمایند. در این مطلب از طب خونه قصد داریم درباره اینکه «چه کسانی نباید سرکه سیب بخورند؟» نکاتی را توضیح دهیم. قبل از قرار دادن سرکه سیب در رژیم غذایی خود، حتماً این مطلب را با دقت مطالعه نمایید. شاید سرکه سیب برای شما مضر باشد.
سرکه سیب چیست؟ ACV
سرکه سیب (ACV) نوعی سرکه است که از سیب له شده، مخمر و شکر تهیه میشود. از آن به عنوان یک ماده در غذاهایی مانند سس سالاد و ترشی استفاده میشود.
سالهاست که مردم از سرکه سیب به عنوان یک درمان خانگی برای مبارزه با میکروبها گرفته تا جلوگیری از سوزش سر دل استفاده میکنند. اخیراً، تحقیقات نشان داده است که سرکه سیب باعث پایین آوردن فشار خون بالا فوری، کاهش سطح قند خون و وزن میشود. در حالی که شواهد زیادی از این مزایا وجود ندارد، ACV به طور کلی بیضرر است تا زمانی که به درستی از آن استفاده کنید. سرکه سیب حاوی برخی از مواد مغذی از جمله ویتامینهای گروه B و همچنین آنتیاکسیدانهایی به نام پلی فنول است.
شاید مصرف سرکه سیب برای شما مناسب نباشد! قابل توجه گروههای خاص
سرکه سیب (ACV) که در زمینههای مختلف بسیار محبوب است، فواید بیشماری برای سلامتی دارد. اما در صورت مصرف در برخی شرایط، مصرف سرکه سیب میتواند بسیار خطرناک باشد. اگر شرایط زیر را دارید بهتر است مصرف سرکه سیب را فراموش کنید. شرایط خطرناک برای مصرف سرکه سیب عبارت است از:
1) داشتن دیابت؛ عدم مصرف سرکه سیب با داروهای دیابت و انسولین
در واقع، سرکه سیب برای پیشگیری از دیابت شناخته شده است. اما زمانی که از داروهای دیابت یا انسولین استفاده میکنید، از مصرف سرکه سیب خودداری نمایید. این داروها سطح قند خون شما را کاهش میدهند و وقتی با ACV ترکیب شوند، ممکن است قند خون شما خیلی پایین بیاید. افت زیاد قند خون میتواند باعث هیپوگلیسمی شود و ممکن است احساس سرگیجه، گیجی و ضعف کنید. اگر هیپوگلیسمی به موقع درمان نشود، ممکن است منجر به بیهوشی و حتی تشنج شود.
در مورد انسولین هم همینطور است. انسولین از گلوکز برای انرژی استفاده میکند و سطح قند خون را کاهش میدهد. هنگامی که با ACV ترکیب شود، سطح قند خون را بیشتر کاهش میدهد و از این رو برای سلامتی ما مضر است. ترکیب ACV و داروهای دیابت نیز میتواند محتوای پتاسیم در خون را کاهش دهد. این خطر ابتلا به هیپوکالمی را افزایش میدهد و ممکن است دچار یبوست، ضربان قلب، خستگی، آسیب عضلانی، سوزن سوزن شدن، تپش قلب و بی حسی شوید.
2) فشار خون بالا؛ کاهش پتاسیم در بدن
داروهای فشار خون اغلب شامل دیورتیکها هستند که به دفع سدیم اضافی از بدن کمک میکنند. دیورتیک به عنوان قرص ادرارآور نیز معروف است. با کاهش سدیم، سطح پتاسیم را نیز کاهش میدهد. ترکیب ACV و داروهای دیورتیک باعث کاهش بیشتر پتاسیم در خون میشود و باعث ایجاد چندین مشکل سلامتی خواهد شد.
3) نارسایی قلبی؛ تشدید کننده بیماری قلبی
داروهای دیورتیک برای درمان نارسایی قلبی شناخته شدهاند. داروهای دیورتیک پتاسیم خون را کاهش میدهند و در صورت ترکیب با ACV خطر را بدتر میکنند. لازم به ذکر است که پتاسیم برای عملکرد طبیعی قلب مورد نیاز است. ضربان و ریتم قلب را کنترل میکند و اگر از نارسایی قلب رنج میبرید مهم است.
4) داشتن مشکلات معده؛ به خصوص افراد مبتلا به گاستروپارزی
اثر تنظیمکننده اشتها از طریق سرکه سیب از این واقعیت ناشی میشود که سرکه سیب روند تخلیه معده را کند میکند. اگر سعی میکنید احساس سیری را افزایش دهید و کالری کمتری در طول روز مصرف کنید عالی است. اما اگر مبتلا به گاستروپارزی هستید، مصرف سرکه سیب بسیار خطرناک است. بیماری گاستروپارزی زمانی اتفاق میافتد که معده نمیتوادد خود را به طور طبیعی تخلیه کند.
کسانی که دارای شرایطی مانند رفلاکس اسید، زخم، یا ورم معده هستند ممکن است علائم بدتری را هنگام مصرف ACV به دلیل اسیدی بودن آن تجربه کنند.
5) بیماری کلیوی؛ کاهش پتاسیم خون و از دست دادن استخوان
ACV میتواند بر سطح پتاسیم در بدن تأثیر بگذارد. یک مورد گزارش از کاهش پتاسیم خون و از دست دادن استخوان وجود دارد که به مصرف دوزهای زیاد سرکه سیب در مدت زمان طولانی نسبت داده شده است. افراد مبتلا به بیماری کلیوی باید از مصرف سرکه سیب اجتناب کنند، زیرا ممکن است وضعیت آنها را تشدید کند.
6) زنان باردار و شیرده؛ افزایش حالت تهوع در بارداری
زنان باردار در مصرف هرگونه مواد غذایی در این دوره حساس باید دقت زیادی داشته باشند. خاصیت اسیدی سرکه سیب ممکن است حالت تهوع و سوزش سر معده که در بارداری رایج است را بیشتر کند. همچنین به دلیل تأثیر منفی بر قند خون، ممکن است کنترل دیابت بارداری را با مشکل مواجه کند.
اسید استیک موجود در سرکه سیب ممکن است از طریق شیر به نوزاد منتقل شود و مشکلاتی مانند نفخ با کولیک را ایجاد کند. تحقیقات محدودی در مورد اثرات ACV در دوران بارداری و شیردهی وجود دارد. بنابراین بهتر است از آن اجتناب کنید یا با یک ارائهدهنده مراقبت های بهداشتی مشورت کنید.
7) افراد مبتلا به مشکلات کیسه صفرا؛ التهاب یا انسداد مجاری صفراوی
سرکه سیب، تولید صفرا را تحریک کرده و در حالت عادی میتواند به هضم چربیها کمک کند. اما برای افرادی که سنگ صفرا دارند یا از مشکلات کیسه صفرا مانند التهاب یا انسداد مجاری صفراوی رنج میبرند؛ این تحریک ممکن است باعث درد شدید در ناحیه شکم یا حملات صفراوی شود.
8) افراد مبتلا به آلرژی؛ حساسیت به سیب و سرکه سیب
کسانی که به سیب یا سایر اجزای موجود در ACV حساسیت دارند باید از مصرف سرکه سیب اجتناب کنند. اگر بعد از مصرف سرکه سیب علائمی همچون خارش، تورم لبها یا گلو و کهیر را مشاهده کردید؛ نشاندهنده حساسیت شما به سرکه سیب است. همچنین برخی افراد ممکن است به مواد افزودنی موجود در سرکه سیب صنعتی حساسیت نشان دهند.
9) افرادی که از داروهای خاص استفاده میکنند
سرکه سیب بر تأثیرات برخی از داروها تأثیر منفی میگذارد. ACV میتواند با داروهایی مانند دیورتیکها، ملینها و داروهای بیماری قلبی تداخل داشته باشد. اگر دارو مصرف میکنید، همیشه قبل از گنجاندن سرکه سیب در برنامه غذایی خود حتماً با پزشک متخصص مشورت نمایید.
10) افراد مبتلا به مشکلات دندانی؛ حساسیت و پوسیدگی دندان
اگر مشکلات دندانی از جمله حساسیت و پوسیدگی دارید، بهتر است سرکه سیب مصرف نکنید. غذاها و نوشیدنیهای اسیدی به مینای دندان آسیب میرسانند. اسیدیته ACV میتواند مینای دندان را فرسایش دهد. توصیه میشود آن را با آب رقیق کنید و در صورت مصرف دهان را بشویید. اگر در نظر دارید ACV را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، بهتر است با یک ارائهدهنده مراقبت های بهداشتی مشورت کنید، به خصوص اگر در هر یک از این دستهها قرار میگیرید.
11) افراد مبتلا به کم کاری غده تیروئید؛ هیپوتیروئیدی
کم کاری تیروئید باعث کاهش متابولیسم بدن و حساسیت بیشتر به تغییرات رژیمی میشود و از آنجایی که مصرف مکرر سرکه سیب با جذب ید همراه است (ماده ای ضروری برای تولید هورمونهای تیروئیدی)، پس علائم کم کاری تیروئید از جمله خستگی، افزایش وزن و کاهش سطح انرژی را تشدید میکند.
دستورالعملهای ایمنی کلی هنگام مصرف سرکه سیب
هنگام مصرف سرکه سیب بهتر است برای کاهش عوارض نکاتی را رعایت نمایید. در اینجا برخی از دستورالعملهای ایمنی کلی وجود دارد که میتوان هنگام مصرف سرکه سیب از آنها پیروی کرد.
- از کم شروع کنید: باید با حداکثر 2 قاشق غذاخوری در روز شروع کنید و ببینید که آیا برای بدن شما مناسب است یا خیر. تحمل همه افراد نسبت به ACV متفاوت است و برخی حتی ممکن است به آن حساسیت داشته باشند.
- از دندانهای خود محافظت کنید: سرکه سیب به دلیل اسید استیک موجود در آن میتواند برای دندان شما مضر باشد؛ بنابراین سعی کنید ACV رقیق شده داشته باشید یا بعد از مصرف آن دهان خود را بشویید. اما بلافاصله مسواک نزنید.
- اگر معده تنبلی دارید از آن اجتناب کنید: اگر سیستم گوارش شما کند است، میتواند بر عضلات معده شما تأثیر بگذارد. در چنین شرایطی، مصرف آن را به 1 قاشق چایخوری در روز با آب مخلوط یا روی سالاد بپاشید محدود کنید. یا به سادگی از آن اجتناب کنید.
- زمان مصرف سرکه سیب نیز مهم است: زمان مصرف سرکه سیب نیز در میزان تاثیر آن مهم است. به طور مثال بهترین زمان مصرف سرکه سیب برای چربی خون 30 دقیقه قبل از غذا است.
اگر بعد از مصرف سرکه سیب تغییر خاصی را تجربه کردید، مصرف سرکه سیب را متوقف کنید و به دکتر مراجعه نمایید.
جمعبندی نکات مهم درباره اینکه چه کسانی نباید سرکه سیب بخورند؟
در این مطلب سعی کردیم به سؤال رایج شما عزیزان که «چه کسانی نباید سرکه سیب بخورند؟» با زبانی ساده پاسخگو باشیم. با اینکه سرکه سیب فواید زیادی دارد؛ اما برای همه افراد مناسب نیست. افرادی که دیابت دارند، قرص فشار خون و قلب مصرف میکنند، مشکلات دندانی و حساسیت دارند؛ مصرف سرکه سیب اصلاً توصیه نمیشود.
حتماً قبل از پیروی از روش خاصی برای لاغری یا اهداف سلامتی دیگر، با پزشک مشورت نمایید. شاید شما در گروه حساس باشید که نباید از سرکه سیب استفاده نمایید. مصرف بدون تجویز پزشک و بیرویه سرکه سیب عوارض جانبی شدید و جدی در پی خواهد داشت. مواظب سلامتی خود باشید.
سؤالات متداول
ایا سرکه سیب برای میکروب معده خوب است؟
در طب سنتی برای درمان عفونت معده، مصرف سرکه سیب توصیه میشود. برای اینکه سرکه سیب برای معده فایده بیشتری داشته باشد بهتر است آن را با عسل مخلوط نمایید.
سرکه سیب برای حالت تهوع خوب است؟
چون سرکه سیب خواص ضدمیکروبی دارد به کاهش احساس ناخوشایند تهوع کمک میکند. حتماً سرکه سیب را به صورت رقیق شده مصرف نمایید.
امکان استفاده یک فنجان از سرکه سیب در روز وجود دارد؟
بیشتر متخصصان توصیه میکنند در طول روز فقط 1 الی 2 قاشق غذاخوری سرکه سیب مصرف نمایید. مصرف یک فنجان سرکه سیب بسیار زیاد است.
بهترین زمان مصرف سرکه سیب چه زمانی است؟
بهترین زمان مصرف سرکه سیب به هدف استفاده شما بستگی دارد. مثلاً برای کاهش قند خون توصیه میشود که 20 دقیقه قبل از غذا مصرف کنید.
چه داروهایی را نمیتوان با سرکه سیب مصرف کرد؟
ACV ممکن است با داروهایی که بر پتاسیم یا انسولین تأثیر میگذارند، مانند فوروزماید، انسولین و برخی داروهای فشار خون مانند لیزینوپریل و لوزارتان تداخل داشته باشد. ۷ دارویی که هرگز نباید با سرکه سیب مخلوط کنید:
- داروهای دیابت و کاهش قند خون
- دیگوکسین
- دیورتیکها
- ملینهای محرک
- گیاهان و مکملهای حاوی گلیکوزیدهای قلبی
- ریشه شیرین بیان
- دم اسب
نحوه مصرف ایمن ACV چگونه است؟
برای استفاده ایمن از ACV، روزی یک تا دو قاشق غذاخوری مخلوط شده با حداقل یک فنجان آب بنوشید. برای محافظت از دندانهای خود از نی استفاده کنید و پس از آن دهان خود را با آب بشویید. برای جلوگیری از ناراحتی از نوشیدن آن با معده خالی خودداری کنید.