درمان کم خونی شدید در بانوان؛ علل، نشانهها و روشهای معالجه!
کم خونی شدید بهویژه در بانوان چالشی اساسی و نگران کننده است که بر کیفیت زندگی آنها اثر میگذارد. طبق گزارشات سازمان جهانی بهداشت حدود 30 درصد از جمعیت جهان از کم خونی رنج میبرند و بانوان به دلیل چرخههای قاعدگی، بارداری و زایمان بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند. کارشناسان تخمین میزنند که از هر سه نفر در جهان یک نفر دچار کم خونی است.
در بسیاری از کشورهای در حال توسعه کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از دلایل اصلی ضعف جسمانی و خستگی مزمن در زنان است. اگر کم خونی به درستی تشخیص داده نشود و به روش مناسبی درمان نشود میتواند به مشکلات جدیتری مانند اختلالات قلبی و کاهش تواناییهای شناختی منجر شود. اگر به حفظ سلامت خود اهمیت میدهید به شما توصیه میکنیم برای آگاهی از علل، نشانهها و روشهای معالجه کم خونی خواندن این مقاله از طب خونه را از دست ندهید.
کم خونی چیست؟ نوعی اختلال خونی که با کاهش گلبولهای قرمز اتفاق میافتد!
کم خونی زمانی اتفاق میافتد که سطح گلبولهای قرمز سالم برای حمل اکسیژن در بدن کم شود یا این که گلبولهای قرمز خون آنطور که باید کار نکنند. برخی از انواع کم خونی ارثی هستند. کم خونی میتواند زندگی افراد را به طرق مختلف تحتتأثیر قرار دهد. برخی از انواع این بیماری علائم خفیفی دارند و راحت درمان میشوند. برخی دیگر از انواع کم خونی مشکلات جدیتری به بار میآورند. کم خونی شدید تهدیدی برای سلامت فرد محسوب میگردد و حتی ممکن است نشانه بیماری جدی مانند سرطان باشد.
علائم کم خونی شدید؛ خستگی بیش از حد بارزترین نشانه!
کم خونی شدید علائم متعددی دارد که احساس خستگی بیش از حد از بارزترین نشانههای آن است. کسانی که کم خونی دارند ممکن است در مدیریت فعالیتهای روزانه خود دچار مشکل شوند و احساس خستگی مفرط داشته باشند. سایر علائم کم خونی عبارتند از:
- درد قفسه سینه
- سرگیجه
- عفونت مکرر
- تپش قلب
- سردرد
- رنگ پریدگی
- تنگی نفس
- ریزش مو
- مشکل در تمرکز و یادگیری
- ناخنهای شکننده
- دست و پای سرد
علائم کم خونی برای هر دو جنس زن و مرد یکسان است. اما شدت علائم میتواند در آنها متفاوت باشد. برای مثال زنان خستگی و علائم دیگر را شدیدتر تجربه میکنند.
چه عللی باعث کم خونی شدید میشود؟ فقر آهن شایعترین علت کم خونی در بانوان!
علل متعددی میتواند باعث ایجاد کم خونی شدید در بانوان شود. کم خونی ناشی از فقر آهن شایعترین نوع کم خونی است. بانوانی که آهن کافی از غذاهای مصرفی خود دریافت نکنند در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. از دیگر علل رایج کم خونی شدید در بانوان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمبود ویتامین B12 و اسید فولیک
- خونریزی مزمن مانند خونریزی قاعدگی شدید یا زخم معده
- بیماریهای مزمن مانند نارسایی کلیه یا بیماری خودایمنی
- بارداری
- از دست دادن ناگهانی خون ناشی از جراحی یا زایمان
- شیردهی
استفاده از دستگاههای پیشگیری از بارداری داخل رحمی ممکن است خونریزیهای قاعدگی را شدیدتر کنند و منجر به کم خونی شدید در بانوان شوند. سازمان جهانی بهداشت تخمین میزند که کم خونی 37 درصد از زنان باردار و 30 درصد از زنان بین 15 تا 49 سال را درگیر میکند.
درمان کم خونی شدید در بانوان باردار؛ مکمل آهن و تعذیه مناسب را جدی بگیرید!
کم خونی شدید در دوران بارداری میتواند خطر زایمان زودرس یا تولد نوزادی با وزن کم را افزایش دهد. همچنین ممکن است روی فرد باردار اثر بگذارد و خطر عفونت و از دست دادن خون هنگام زایمان را بالا ببرد. از اینرو، درمان کم خونی شدید در بانوان باردار از اهمیت زیادی برخوردار است. از روشهای مهم درمان کم خونی در بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مصرف مکمل آهن
- تغذیه مناسب
- مصرف ویتامین سی
همچنین، لازم است بانوان بارداری که دچار کم خونی شدید هستند با توصیه پزشک قرصهای آهن و اسید فولیک را مصرف نمایند یا آمپول حاوی آهن تزریق کنند. در صورت تمایل برای کسب اطلاعات در زمینه فواید مکملهای رفع کم خونی، میتوانید مقاله لینک شده «فواید قرص زینک پلاس قهوه ای» را مطالعه نمایید.
درمان کم خونی شدید در بانوان به صورت خانگی؛ چند روش درمانی ساده!
درمان کم خونی شدید در بانوان به صورت خانگی با مصرف مکملهای آهن و تغییر رژیم غذایی امکانپذیر است. گزینههای درمان کم خونی شدید در بانوان خانگی عبارتند از:
- مصرف مکملهای آهن
- تغییر رژیم غذایی
- مصرف مکملهای ویتامین B12
- مدیریت شرایط زمینهای
- اجتناب از مصرف مواد مهارکننده آهن
- استفاده از ظروف آهنی برای پختوپز
- نوشیدن آب کافی
- مدیریت استرس و انجام فعالیتهای آرامبخش
- خواب کافی و استراحت
توجه داشته باشید که در کم خونی شدید این روشهای درمانی مذکور کمکی و مکمل درمانهای پزشکی اصلی به حساب میآیند. بنابراین، حتما برای درمان کم خونی شدید با پزشک مشورت نمایید تا از روش متناسب با شرایط خود بهره ببرید.
درمان کم خونی شدید در بانوان طب سنتی؛ از ترکیبات گیاهی مقوی استفاده کنید!
برای درمان کم خونی شدید در بانوان طب سنتی به مصرف ترکیبات گیاهی و روشهای طبیعی درمانی توصیه میکند. برخی از ترکیبات گیاهی که ممکن است به درمان کم خونی شدید کمک کنند عبارتند از:
- گل قاصدک
- شربت شیره انگور، خرما یا توت
- عسل و سیاهدانه
- دمنوش گزنه یا بابونه
- جوانه گندم
- خرما و مویز
- مورینگای موجود در اسفناج
- سبزی جعفری
- برگ تمشک قرمز
- گل نسترن
برای درمان کم خونی شدید در بانوان با طب سنتی باید از سازگاری ترکیبات گیاهی با شرایط بدنی خود مطمئن شوید. به همین دلیل توصیه جدی میشود که قبل از شروع هر نوع درمان طب سنتی برای کم خونی شدید حتما با متخصص طب سنتی مشورت نمایید.
برای درمان کم خونی شدید در بانوان چی بخوریم؟ انواع غذاهای آهندار!
اگر کم خونی ناشی از فقر آهن باشد ضروری است که مصرف غذاهای غنی از آهن و ویتامین سی را افزایش دهید. آهن در دو مدل غذا یعنی غذاهای حیوانی و دیگری منابع غذایی گیاهی یافت میشود.
منابعی مانند مرغ و گوشت قرمز بهترین منابع دارای آهن هستند. صندوق جهانی تحقیقات سرطان توصیه میکند مصرف گوشت قرمز را به سه وعده پخته در هفته محدود کنید تا خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را به حداقل برسانید. اگر میخواهید بدانید برای درمان کم خونی شدید در بانوان چی بخوریم به جدول زیر نگاهی بیندازید:
مواد غذایی مفید برای درمان کم خونی شدید در بانوان | ||
میوه و سبزیها | آجیل و دانهها | گوشت |
سبزی چغندر کلم پیچ کلم بروکلی اسفناج نخود فرنگی لوبیا سبز سیبزمینی آلو خشک انجیر کشمش خرما زردآلو خشک هلو خشکشده هندوانه توتفرنگی | بادام بادام هندی پسته آجیل کاج بادامزمینی آجیل ماکادمیا دانه های کنجد دانه کتان تخمه کدو تنبل دانه کنف | تخممرغ مرغ گوشت گاو گوشت خوک بره بز گوشت گوساله ژامبون جگر مرغ گوشت گاو |
آجیل و دانهها حاوی چربی های سالم، فیبر، پروتئین و ترکیباتی هستند که از سلامت قلب و عروق محافظت میکنند. آمریکاییها برای درمان کم خونی شدید مصرف 1.5 تا 2.5 واحد میوه و 2 تا 4 واحد سبزیجات را در روز توصیه مینمایند.
غذاهای ممنوعه در روند درمان کم خونی شدید بانوان؛ لبنیات و کافئین کمتر مصرف کنید!
محصولات لبنی حاوی میزان زیادی کلسیم هستند که می تواند مانع از جذب آهن در بدن شود. بانوان بهتر است در حالت ایدهآل، غذاهایی که حاوی آهن و کلسیم هستند به طور جداگانه (حدود یک ساعت در میان) مصرف کنند تا حداکثر فایده را داشته باشد.
تاننها نیز به مقدار زیادی در میوه، قهوه، چای، شراب قرمز و آبجو یافت میشوند. تاننها دسترسی بدن به آهن را کاهش میدهند و جذب آن را برای بدن سختتر میکنند. دکتر برانشتاین میگوید که مصرف زیاد الکل میتواند تولید سلولهای خونی را کاهش دهد و باعث ناهنجاریهای ساختاری شود که از بلوغ سلولهای عملکردی جلوگیری مینماید.
با طب خونه در مسیر سبز سلامتی ایمن حرکت کنید!
در این مقاله تلاش کردیم نمایی کلی از کم خونی شدید در بانوان، علل، علائم و شیوههای درمانی آن ارائه دهیم. خستگی مفرط در بانوان بارزترین نشانه کم خونی شدید محسوب میشود. اما از سایرعلائم مانند تپش قلب و سرگیجه نیز غافل نشوید.
از مهمترین علل کم خونی شدید کمبود و فقر آهن در بدن است. برای جبران فقر آهن مصرف غذاهای مقوی و مکمل آهن و ویتامینها را جدی بگیرید. قبل از استفاده از ترکیبات گیاهی توصیه شده در طب سنتی برای درمان کم خونی شدید حتماً با پزشک خود مشورت نمایید. فراموش نکنید که تشخیص درست علت کم خونی مهمترین عامل موفقیت در درمان این بیماری است.
سؤالات رایج
چه مدتی طول میکشد تا میزان آهن بدن در کم خونی شدید در بانوان به حد مناسب برسد؟
معمولاً بین 3 تا 6 ماه زمان نیاز است تا با مصرف مکمل و تغذیه مناسب میزان آهن بدن متعادل شود.
آیا رژیم غذایی به تنهایی میتواند کم خونی شدید در بانوان را درمان کند؟
خیر، در موارد خفیف کم خونی رژیم غذایی شاید بتواند کم خونی را درمان کند. اما در کم خونی شدید به دارو درمانی باید صورت گیرد.
آیا کم خونی شدید در بانوان بدون درمان و خودبهخود خوب میشود؟
خیر، کم خونی شدید در بانوان حتماً نیاز به درمان دارد.
چه زمانی باید برای درمان کم خونی شدید در بانوان به پزشک مراجعه کرد؟
اگر علائم کم خونی شدید مانند خستگی مفرط، سرگیجه و تنگی نفس دارید باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.