غذاهای مضر برای آرتروز کدام است؟ از این مواد غذایی دوری کنید!
آیا میدانستید غذاهایی که میخورید بر درد و علائم آرتریت شما تأثیر میگذارند؟ التهاب، یکی از دلایل اصلی آرتریت، اغلب به دلیل رژیم غذایی فرد بدتر یا بهتر میشود. شما میتوانید با داشتن رژیم غذایی مناسب و دوری از غذاهای مضر برای آرتروز بر التهاب تأثیر بگذارید. در این مطلب از طب خونه شما عزیزان را با فهرستی از غذاهای مضر برای آرتروز آشنا میکنیم. تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
جلوگیری از پیشرفت آرتروز با رژیم غذایی مناسب؛ لیست غذاهای مضر برای آرتروز
برخی از غذاها و نوشیدنیها خطر ابتلا به آرتریت را افزایش میدهند یا علائم را بدتر میکنند. اگر به آرتریت مبتلا هستید، انتخاب رژیم غذایی مناسب نه تنها به مدیریت علائم شما کمک میکند، بلکه فواید زیر را نیز در پی دارد:
- خطر عوارض را نیز کاهش میدهد.
- به سلامت کلی شما کمک میکند.
- کیفیت زندگی شما را بهبود میبخشد.
بیش از 100 نوع آرتریت وجود دارد، اما استئوآرتریت (OA) شایعترین نوع آن است. انواع دیگر آرتریت عبارتند از:
- آرتریت روماتوئید (RA)
- آرتریت پسوریاتیک (PsA)
- نقرس
همه نوع از آرتریت دارای درجاتی از التهاب هستند. آنچه برای خوردن و آشامیدن با آرتریت انتخاب میکنید ممکن است بر علائم و سلامت کلی شما تأثیر بگذارد. پس بهتر است در کنار سوال بسیا مهم «برای درمان آرتروز زانو چه بخوریم؟» غذاهای مضر برای آرتروز را نیز بشناسید. در ادامه، با برخی از غذاها و نوشیدنیهایی که در صورت ابتلا به آرتروز باید از آنها اجتناب کنید، آشنا میشوید.
1) غذاهای فرآوری شده؛ دارای چربی ترانس بالا
از غذاهای فراوری شده مانند محصولات پخته شده و وعدههای غذایی و تنقلات از پیش بستهبندی شده خودداری کنید. این اقلام چربیهای ترانس بالایی دارند تا سالم بمانند؛ چربیهای ترانس باعث التهاب سیستمیک میشوند. برای اجتناب از چربیهای ترانس، از مصرف غذاهایی که برچسب حاوی روغنهای نیمه هیدروژنه هستند، خودداری کنید.
2) اسیدهای چرب امگا 6؛ تحریک مواد شیمیایی التهابی
مصرف بیش از حد امگا 6 میتواند باعث تحریک مواد شیمیایی التهابی شود. مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا 6 شامل موارد زیر است:
- روغنهای ذرت
- بادامزمینی
- آفتابگردان
- سویا
- بیشتر گوشتها
با شناخت اینکه کمبود چه ویتامینی باعث زانو درد میشود، می توانید از ابتلا به درد مفاصل جلوگیری کنیدو البته از این مواد غذایی حاوی مواد معدنی نیز باید به مقدار درست مصرف نمایید.
3) شکر و جایگزینهای خاص شکر؛ آزاد شدن پروتئین سیتوکین و ایجاد التهاب
غذاهای حاوی شکر تصفیه شده موجب آزاد شدن پروتئینهایی به نام سیتوکین در بدن میشوند که باعث التهاب میگردند. مصرف شیرینی میتواند یکی از دلایل و علت زانو درد در چهل سالگی باشد. غذاهای حاوی شکر تصفیه شده شامل موارد زیر است:
- شیرینی
- شکلات
- آبنبات
- نوشابه
- حتی آب میوه
شکر به روشهای مختلفی در مواد غذایی برچسبگذاری میشود. علاوه بر شکر، مراقب شربت ذرت، فروکتوز، ساکارز یا مالتوز در لیست مواد باشید.
4) گوشت قرمز و غذاهای سرخ شده؛ تحریک کننده التهاب
گوشت، به خصوص گوشت قرمز به دلیل چربیهای اشباع شده باعث کلسترول بالا و التهاب میشود. علاوه بر این، گوشت حاوی سطوح بالایی از محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته (AGEs) است که التهاب را تحریک میکند؛ به ویژه وقتی کبابی، برشته یا سرخ شده باشد. با این حال، فقط مرغ سرخ شده نیست که باید از آن اجتناب کنید. سایر غذاهای سرخ شده، علاوه بر AGE، حاوی چربی ترانس هستند. غذاهای سرخ شده کهبالاترین چربی ترانس دارند عبارتاند از:
- دونات
- سیبزمینی سرخ کرده
مطالعهای در سال 2019 نشان داد که رژیمهای گیاهی که گوشت قرمز را حذف میکنند؛ ممکن است علائم آرتریت را بهبود بخشد.
5) کربوهیدراتهای تصفیه شده؛ افزایش گلوکز خون
محصولات آرد سفید، کربوهیدراتهای تصفیه شده در نظر گرفته میشوند. از جمله محصولات آرد سفید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نان سفید
- ماکارونی سفید
- کراکر
کربوهیدراتهای تصفیه شده که غلات تصفیه شده نیز نامیده میشوند؛ باعث افزایش گلوکز خون میشوند که منجر به افزایش التهاب در بدن میگردند. توجه داشته باشید افرادی که به گلوتن حساسیت دارند ممکن است در اثر مصرف محصولات گندم دچار درد و التهاب مفاصل شوند.
6) پنیر و لبنیات پرچرب؛ مضرات لبنیات برای ارتروز
پنیر، کره، پنیر خامهای، مارگارین و سس مایونز همگی دارای چربیهای اشباع شده و محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته (AGEs) هستند. – گلیکاسیون پیشرفته محرکهای قوی التهاب هستند و باید به مقدار کم مصرف شوند. محدود کردن میزان مصرف لبنیات میتواند التهاب مفاصل شما را کاهش دهد. یک مطالعه نشان داد که برخی از محصولات لبنی، به ویژه محصولات لبنی تخمیر شده مانند ماست یونانی، خاصیت ضدالتهاب دارد.
7) الکل؛ افزایش التهاب و خطرات سلامتی
کارشناسان معتقدند مصرف بیش از حد الکل باعث افزایش التهاب و خطرات سلامتی میشود. با این حال، تحقیقات در مورد مصرف متوسط الکل مختلط است. اگر میخواهید التهاب را کاهش دهید، سعی کنید الکل را به مدت 4 تا 6 هفته به طور کلی قطع کنید و ببینید چه اتفاقی میافتد. کاهش درد التهابی را تجربهخواهید کرد. همچنین کیفیت خواب شما بهبود پیدا میکند که خود میتواند به کاهش علائم درد مزمن کمک کند.
بیشتر بخوانید: آیا پیاده روی برای پارگی مینیسک زانو ضرر دارد؟
8) غذاهای حاوی گلوتن؛ بیماری سلیاک
گلوتن گروهی از پروتئینها در گندم، جو، چاودار و سایر غلات است. برخی از تحقیقات گلوتن را با افزایش التهاب مرتبط میدانند. کاهش مصرف گلوتن میزان التهاب و علائم آرتریت را کاهش میدهد. افراد مبتلا به بیماری سلیاک بیشتر در معرض خطر ابتلا به RA هستند. برخی تحقیقات محدود نشان داده است که رژیم غذایی بدون گلوتن وگان ممکن است فعالیت بیماری را کاهش دهد و التهاب را بهبود بخشد. با این حال، تحقیقات بیشتری برای تأیید اینکه آیا یک رژیم غذایی بدون گلوتن برای افراد مبتلا به آرتریت مفید است یا خیر، مورد نیاز است.
9) غذاهای پر نمک؛ آرتریت التهابی
از جمله غذاهای مضر برای آرتروز نمک است. افرادی که آرتروز دارند باید میزان مصرف نمک خود را محدود کنند. غذاهای سرشار از نمک عبارتاند از:
- میگو
- سوپ کنسرو شده
- پیتزا
- برخی از پنیرها
- گوشتهای فرآوری شده
- بسیاری از اقلام فرآوری شده دیگر
مطالعهای بر روی موش در سال 2019 نشان داد که آرتریت در موشهایی که رژیم غذایی پر نمک مصرف میکردند، شدیدتر از آنهایی بود که رژیم غذایی آنها نمک کمتری داشت. تحقیقاتی همچنین پیشنهاد کرده است که مصرف زیاد سدیم ممکن است یک عامل خطر برای بیماریهای خود ایمنی مانند آرتریت التهابی در افراد باشد. یکی از عوامل میتواند این باشد که نمک فرآیندهای ایمنی را تحریک میکند که منجر به التهاب میشود. در همین حال، مطالعهای در سال 2015، مصرف بالای سدیم را با افزایش خطر ابتلا به RA مرتبط دانست. این مطالعه دادههای 18555 نفر را مورد بررسی قرار داد.
10) غذاهای سرشار از پورین؛ ایجاد کننده نقرس
برای افراد مبتلا به نقرس، پزشک ممکن است علاوه بر داروها، رژیم غذایی کم پورین را نیز توصیه کند. بدن پورین موجود در غذاها را به اسید اوریک تبدیل میکند. اسید اوریک زیاد در جریان خون انباشته میشود و باعث حمله نقرس میگردد. با توجه به مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، غذاها و نوشیدنیهای زیر دارای پورین بالایی هستند:
- جگر
- گوشت قرمز
برخی از غذاهای دریایی، از جمله:
- آنچوی
- صدفها
- ساردین
- گوش ماهی
- قزل آلا
- ماهی تن
- آبجو و سایر الکل
با این حال، یک بررسی در سال 2018 اشاره میکند که برخی از سبزیجات غنی از پورین، مانند گل کلم، قارچ و لوبیا، هیچ ارتباطی با خطر نقرس ندارند.
در ابتدا، ممکن است به نظر برسد که بسیاری از غذاهای خوشمزه ممنوع هستند. به خاطر داشته باشید که به راحتی میتوانید غذاهای سالم را جایگزین غذاهای ناسالم کنید. به عنوان مثال، به جای روغن ذرت با روغن زیتون غذا بپزید یا نان سفید را با نان سبوسدار جایگزین کنید. اجتناب از غذاها و نوشیدنیهایی که باعث التهاب میشوند فقط برای آرتروز شما مفید نیستند؛ بلکه به پیشگیری از سایر بیماریهای مزمن مانند بیماری قلبی و دیابت نیز کمک میکنند.
جمعبندی غذاهای مضر برای آرتروز
در این مطلب سعی کردیم شما عزیزان را با زبان ساده با غذاهای مضر برای آرتروز آشنا کنیم. غذاهایی که التهاب را افزایش میدهند، مانند غذاهای حاوی قند اضافه شده و چربی اشباع، علائم آرتریت را بدتر میکنند. برای شناسایی محرکها، میتوانید غذاهای مشکوک را برای چند هفته حذف و سپس آنها را یکییکی دوباره مصرف کنید. در این مدت به علائم و شدت التهاب خود دقت زیادی داشته باشید تا به درستی بتوانید میزان تاثیر مواد غذایی را درک کنید.
مصرف غذاهای ضدالتهابی ممکن است به فرد مبتلا به آرتریت کمک کند تا علائم خود را مدیریت نماید. غذاهای ضدالتهابی شامل میوهها، سبزیجات، غلات کامل و چربیهای ضدالتهابی است. یک متخصص تغذیه به شما کمک میکند تا یک برنامه غذایی موثر برای کنترل آرتروز برنامهریزی کنید.
سؤالات متداول
بدترین غذا برای آرتریت چیست؟
5 غذا یا ترکیب اصلی غذایی که باید در مورد آرتریت اجتناب کنید عبارتند از:
- چربیهای ترانس
- گلوتن
- کربوهیدراتهای تصفیه شده
- قندهای تصفیه شده
- غذاهای فراوری شده و سرخ شده
همچنین باید مصرف نوشیدنیهای شیرین شده با شکر، شراب قرمز و سایر الکلها را محدود یا اجتناب کنید.
آیا آرتروز با رژیم غذایی قابل کنترل است؟
رژیم غذایی میتواند به مدیریت التهاب مرتبط با آرتروز کمک کند. همچنین میتواند به فرد در حفظ وزن متوسط کمک کند که به نوبه خود منجر به کاهش استرس روی مفاصل میشود. با این حال، پزشک ممکن است درمانهای پزشکی و سایر اصلاحات سبک زندگی را نیز توصیه کند.
چه غذاهایی برای آرتریت بهتر است؟
یک رژیم غذایی متعادل که طیف وسیعی از آنتیاکسیدانها و سایر مواد مغذی را فراهم کند برای افراد مبتلا به آرتریت مفید است. این به معنای تمرکز بر میوهها و سبزیجات تازه، غلات کامل و روغنهای سالم مانند روغن زیتون است.
آیا اب برای آرتروز ضرر دارد؟
آب برای آرتروز ضرر ندارد. کم آبی ممکن است درد مفاصل را افزایش دهد و بر توانایی مفاصل شما برای عملکرد صحیح تأثیر بگذارد. آب برای حفظ غضروف در استخوانها و کاهش التهاب مفاصل مهم است. همچنین به ایجاد مایع سینوویال کمک میکند، لایه نازکی از مایع که باعث محافظت از مفاصل میشود.
آیا موز برای آرتروز خوب است یا مضر؟
موز برای آرتریت مفید است؛ زیرا حاوی آنتیاکسیدانهایی است که به کاهش التهاب کمک میکند و پتاسیم که موجب تقویت استخوانها میشود.
چه میوهها و سبزیجاتی برای آرتروز مفید نیستند؟
برخی تحقیقات نشان دادهاند که بادمجان، گوجه فرنگی، سیبزمینی و فلفل باعث تشدید درد و التهاب آرتریت میشوند. با این حال، هیچ مدرک علمی برای تأیید این موضوع وجود ندارد و این غذاها طیف وسیعی از مواد مغذی ضروری را ارائه میدهند.
غذاهای مضر برای آرتروز گردن چیست؟
غذاهای مضر برای آرتروز گردن عبارتاند از:
- غذاهای فراوری شده
- گوشت قرمز
- غذاهای پر قند
- غذاهای سرخ شده
- الکل
آیا مرکبات باعث التهاب میشوند؟
برخی از افراد معتقدند که باید از مرکبات اجتناب کنند؛ زیرا اسیدیته آن التهاب زا است. با این حال، این مورد صادق نیست. در واقع، مرکبات دارای فواید ضدالتهابی و سرشار از ویتامین C و آنتیاکسیدان هستند. با این حال، آب گریپ فروت میتواند با برخی از داروهایی که پزشکان برای درمان آرتروز استفاده میکنند، تداخل داشته باشد. افرادی که تحت درمان هستند باید قبل از گنجاندن گریپ فروت در رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنند.
چه نوشیدنی برای آرتروز مفید است؟
چای سبز حاوی سطوح بالایی از پلیفنولها (نوعی آنتیاکسیدان) است که التهاب را کاهش میدهد و آسیب غضروف را آهسته، میکند.